מהו אבצס בחניכיים?
אבצס בחניכיים (Periodontal Abscess או מורסה בעברית) זהו כיס מוגלה אשר נוצר כתוצאה מזיהום והצטברות מוגלה במרווח שבין השיניים לחניכיים. התפתחות אבצס מחייב טיפול מיידי על מנת למנוע התפתחות של הזיהום אשר עלול לגרום לנזק כבד לשן ואף להתפשטות הזיהום בגוף.
מהם הגורמים להתפתחות אבצס בחניכיים?
המורסה יכולה להתרחש עקב מגוון סיבות, כולל עששת, מחלת חניכיים, פגיעה בחניכיים או חפצים זרים שננעצו בחניכיים.
המורסה עלולה להתפתח מסיבות שונות:
היגיינת פה לקויה ומחלות חניכיים – סיבה שכיחה היא היגיינת פה לקויה שמובילה להתפתחות רובד חיידקי (פלאק). צחצוח שיניים לקוי, אי שימוש בחוט דנטלי ומי פה עלול להוביל לכך ששכבה חיידקית זו לא תוסר באמצע צחצוח שיניים רגיל, מה שעלול להוביל לעששת, לדלקת חניכיים מתקדמת (כרונית) ולהתפתחות מורסה.
כיס חניכיים עמוק – כיס חניכיים נוצר במרווח שבין השן לרקמה הרכה התומכת סביבה. מרווח זה עלול לגדול עקב מחלת חניכיים ולהוות כר פורה לחיידקים, כשההצטברות גדולה שלהם עלול ליצור מוגלה ומורסה.
מערכת חיסונית חלשה – במידה והמערכת החיסונית של הגוף חלשה היא תתקשה להגן על החניכיים מפני הזיהום החיידקי, כך שיש סיכון מוגבר להתפתחות מחלות חניכיים ואבצס.
סיבות נפשיות – מצבים של לחצים נפשיים ותשישות נפש מהווים גורם סיכון נוסף להתפתחות המורסה.
נזק פיזי – חתך או פגיעה כלשהי בחניכיים.
מהם הסימפטומים לאבצס בחניכיים?
- תחושת כאב באזור האבצס
- נפיחות ואדמומיות
- הפרשה של מוגלה
- רגישות של החניכיים – לחום ולקור, לשינויי לחץ ובעת אכילת מאכלים קרים / חמים
- כאב בזמן לעיסה
- שן רפויה
- טעם רע בפה
- חום גבוה
סיבוכים של אבצס
אי טיפול באבצס בזמן עלול להוביל להחמרת המצב, להתפשטות הזיהום עד לשורש השן, עד לאבדן עצם ולאובדן שיניים סמוכות וכן להתפשטות הזיהום למחזור הדם בגוף, להגיע לאזור הראש והצוואר, מה שעלול לסכן חיים. אבצס עלול אף ליצור אלח דם חמור (Sepsis) – מצב בו ישנה תגובה חיסונית מוגברת של הגוף לזיהום, מה שמחליש ופוגע באיברים חיוניים לגוף כמו ריאות, כליות, לב. סימפטומים לאלח דם חמור הם חום גבוה, קשיים בנשימה, כאבי בטן ודופק מואץ.
כיצד מטפלים באבצס?
הטיפול באבצס משתנה בהתאם למצב האבצס והסיבה להיווצרות שלו:
במקרים של אבצס כתוצאה ממחלת חניכיים יש לבצע ניקוז של האבצס (בהרדמה מקומית) על ידי חיתוך של האזור הפגוע וכן לבצע טיפול ניקיון עמוק של החניכיים במסגרת טיפול שנקרא גרידת חניכיים (הקצעת שורשים) להסרה יסודית של הרובד החיידקי באזור.
במקרים של עששת ופגיעה במוך השן (הרקמה הפנימית והמרכזית של השן העשירה בתאי עצב וכלי דם) לרוב יעלה הצורך בטיפול שורש לשם הסרה של הרקמה הנגועה בחלק השן שנפגע.
במקרים בהם הגורם לאבצס קשור לפציעה או חדירה של חפץ לחניכיים יהיה צריך להסיר את החפץ הזר (במידה ועדיין הוא נעוץ שם) ולבצע ניקוי יסודי של האזור לשם מניעת התפשטות של הזיהום.
טיפול אנטיביוטי – בנוסף לטיפולים הנ"ל, הפריודונט עשוי להמליץ על טיפול באנטיביוטיקה כאמצעי נוסף למיגור הזיהום.
לאחר הטיפול הרפואי, הרופא ינחה אתכם כיצד לשמור על היגיינת פה יעילה, לשם הימנעות חוזרת של התפתחות האבצס. הנחיות אלה כוללת הוראות לצחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי, המלצה על מברשת ומשחת שיניים מתאימה ומי פה.
חשוב לציין כי לא ניתן לטפל באבצס באופן עצמאי במידה ואתם סובלים מכאבים ורגישות עזה אתם יכולים להרגיע את הכאב על ידי שטיפת הפה במי מלח חמים או תרופות להקלה בכאבים שאינן דורשות מרשם רופא (אקמול, איבופרופן ועוד).
שאלות ותשובות
אבצס בחניכיים (Periodontal Abscess) מתייחס למורסה אשר מופיעה באזור החניכיים ונראית כפצע מוגלתי בגודל של אפון ועלולה להיגרם עקב מחלות חניכיים ופגיעה פיזית בחניכיים.
מורסה בשן (Periapical Abscess), זהו פצע שנצא בעומק השן עקב פגיעה במוך השן (החלק הפנימי והרך של השן) כתוצאה מעששת, תזוזת שיניים, בקיעת שן בינה וטיפולי שיניים לקויים (כמו כתר או ברזלים באופן לא תקין).
אבצס (מורסה) בחניכיים או בכל אזור אחר בגוף אינו מדבק. מדובר בדלקת שהינה תגובה דלקתית של הגוף להילחם בזיהום.
כאבים ורגישות של החניכיים, הפרשות מוגלה, נפיחות ואדמומיות של החניכיים הן בין התסמינים להתפתחות של אבצס. בהתאם לתסמינים שציינתם בפני הרופא הפריודונט יבצע בדיקה חזותית קלינית על מנת לבחון אם קיים זיהום ואבצס. לאחר מכן הרופא ינחה אתכם לבצע צילום שיניים לשם אבחון מדויק אם מדובר באבצס (לעיתים האבצס לא נראה לעין בשלביו הראשונים) וכן לשם בחינה של סוג האבצס (של החניכיים כתוצאה ממחלת חניכיים או של השיניים עקב פגישה במוך השן), אתור מיקומו המדויק ומתן טיפול מתאים.
האבצס הינו מוגלה שנוצרת עקב זיהום חיידקי מצטבר, אי טיפול בזיהום עלול להוביל להתפשטות מהירה של הזיהום ולגרום נזק לשיניים הסמוכות וכן לעצמות לסת ולאזורים אחרים בגוף, כמו הפנים, צוואר ואף ראש. כך שההשלכות של התפשטות זו הן נזק לשיניים עד אובדן שיניים ובמקרים חמורים יותר אף סכנת חיים במקרה של התפשטות הזיהום לאזורים אחרים בגוף.