כאב חניכיים זהו מצב רפואי לא נעים אשר עלול להתבטא בתחושת אי נעימות קלה עד לכאבים עזים ומתמשכים יותר. כאבים אלו עלולים לנבוע ממגוון סיבות ויש לפנות לרופא שיניים על מנת לאבחן את הבעיה ולשם הענקת טיפול מתאים. במאמר הבא נלמד על הגורמים הנפוצים ביותר להיווצרות כאבים בחניכיים, כיצד מטפלים בבעיה וכן טיפים והמלצות אשר עשויים לסייע במניעה התפתחות בעיות וכאבים בחניכיים.
גורמים נפוצים לכאבים בחניכיים
- היגיינת פה לקויה – אי הקפדה על הייגנת פה במידה מספקת (צחצוח נכון ובזמן, אי שימוש במי פה ו/ או חוט דנטלי במידת הצורך) עלולה להוביל להצטברות של רובד חיידקי (פלאק) לאורך קו החניכיים, ועקב כך לגירוי ולכאבי חניכיים.
- דלקת חניכיים – שלב מחלת חניכיים. דלקת חניכיים מאופיינת בדלקת בחניכיים, שעלולה להוביל לרגישות ואי נוחות.
- דלקת חניכיים כרונית חמורה (פריודנטיטיס) – מצב דלקתי מתקדם יותר, בו נוצר זיהום של המבנה התומך ואוחז בשן. דלקת זו עלולה לגרום לכאבי חניכיים עזים יותר.
- אבצס בחניכיים – זיהום מוגלתי בכיס החניכיים (במרווח בין השיניים לחניכיים) עלול להוביל להיווצרות מורסה ועימה כאבים עזים המקרינים לחניכיים שמסביב.
- מכשירים אורתודונטיים – מכשור רפואי של רופאי שיניים כגון, מכשירי יישור שיניים, פלטות, שיניים תותבות ומכשירים נוספים עלולים לגרום לכאבים זמניים עד תקופת ההסתגלות של המטופל, כשבמקרים מסוימים הכאבים יכולים לנבוע עקב אי התאמה של המכשיר למטופל, מה שיוצר לחץ באזור ועקב כך לתחושת כאב באזור החניכיים.
- פציעה ומצבים רפואיים – הכאב יכול לנבוע עקב נזק פיזי (נשיכה עצמית, פציעות ספורט) ומצבים רפואיים שונים המשפיעים על אזור החניכיים.
טיפול בכאבי חניכיים
הטיפול בכאב הוא תלוי מקור הכאב והמצב הרפואי בו נמצא המטופל. נציג באופן כללי את דרכי הטיפול המומלצות:
שמירה על היגיינת הפה: במידה ומקור הכאב קשור היגיינת פה לקויה ו/או דלקת חניכיים ברמה קלה, הפעולה הראשונית שיש לבצע היא שיפור היגיינת הפה כפי שצוין לעיל, הקפדה על ביקור קבוע אצל שיננית וכן בדיקה שנתית אצל רופא השיניים.
שטיפת במי מלח: גרגור תמיסת מים מלוחים חמימים מספר פעמים ביום עשוי לעזור בהפחתת תסמיני הדלקת והקלה בכאבים.
משככי כאבים ללא מרשם: במקרים של כאבים זמניים עקב פציעה קלה / כאב בתקופת הסתגלות למכשירים אורתודנטיים (במידה והבעיה אינה קשורה לאי התאמה של המכשיר למטופל) / דלקת קלה ניתן להשתמש במשככי כאבים כמו אצטמינופן או איבופרופן או במשחות מקומיות לשם סיוע בהתמודדות עם הכאבים. על כל מקרה, רצוי להתייעץ ולקבל אישור מרופא השיניים טרם השימוש בתרופה.
טיפול אנטיביוטי – אם כאבי חניכיים נובעים מזיהום מקומי, ניתן לרשום אנטיביוטיקה כדי למגר את הזיהום החיידקי ולהפחית את הדלקת.
טיפולי שיניים: במקרים של כאבים הנובעים ממחלות חניכיים מתקדמות הכוללות פגיעה ברקמות האחיזה והתמיכה של השן יעלה הצורך בטיפול רפואי שאינו עצמאי ע"י רופא שיניים / פיורודונט. טיפולים אלה יכללו טיפולים להסרת האבנית והרובד החיידקי באמצעות טיפול הקצעת שורשים, טיפול שורש או אף עקירת שיניים, זאת בהתאם לאבחנה הרפואית.
טיפול רפואי בחניכיים מדממות
הקפדה על היגיינת הפה – הקפדה על צחצוח שיניים בבוקר ובערב במברשת שיניים מתאימה, תוך שימוש בפולואוריד, מי פה המתאימים לחניכיים דלקתיות ושימוש בחוט דנטלי להסרת חיידקים ושאריות מזון בין השיניים.
שיננית ובדיקות תקופתיות – יש להקפיד על ביקור אצל שיננית במועד ולאחר הטיפול להקשיב להמלצותיה אם יש צורך לבצע את הטיפול בתכיפות גבוהה יותר עד לשיקום בריאות הפה והחניכיים.
גרידת חניכיים – במקרים של דלקת ומחלת חניכיים מתקדמת יותר ייתכן כי יומלץ על טיפול יסודי של השיניים המסיר אבנית ופלאק עמוק בין כיסי החניכיים טיפול זה מכונה גם בשם הקצעת שורשים.
תוספי תזונה – במידה ונמצא כי קיים מחסור בויטמינים כמו ויטמין C יומלץ על צריכה מוגבר של ויטמינים באמצעות תוספי תזונה ומקורות תזונתיים מתאימים.
טיפול אורתודונטי – במידה ולמטופל יש מרווחים בין השיניים המגבירים את הסיכון להצטברות חיידקים בין השיניים יומלץ גם על טיפול אורותודנטי לסגירת המרווחים ושיפור היגיינת הפה.
מניעת כאבי חניכיים
מספר טיפים אשר עשויים לסייע במניעת התפתחות מחלות וכאבי חניכיים:
שמירה על היגיינת פה: הקפדה על צחצוח שיניים קבוע בבוקר ובלילה לפני השנה, שימוש בחוט דנטלי, שימוש במי פה על פי המלצת הרופא, בדיקות שיניים שנתיות וביקור אצל שיננית פעם בחצי שנה לפחות.
שימוש מברשת שיניים עם זיפים רכים: שימוש במברשת שיניים עם זיפים רכים זאת לשם מניעת גירוי בחניכיים. רצוי להחליף את המברשת (או את ראשיה במידה ומדובר במברשת שיניים חשמלית) כל שלושה עד ארבעה חודשים.
הקפדה על הנחיות האורתודנט: במידה ואתם עוברים טיפול יישור שיניים חשוב מאוד להקפיד על ההוראות של האורתודנט, מה שעשוי לסייע בהצלחת הטיפול לצד תחושת אי נוחות מינימלית.
טיפול בחריקת שיניים: במקרה של חריקת שיניים רצי להשתמש במגן פה בלילה בזמן השינה, פעולה שעשויה להפחית את הלחץ המופעל על השיניים בשעות הלילה ולמנוע תחושות כאב לאורך הזמן.
הימנע ממוצרי עישון: העישון מעלה באופן משמעותי את הסיכון למחלות וכאבי חניכיים.
תזונה נכונה: הקפדה על תפריט תזונה מאוזן ועשיר בויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמין C לשם שמירה על בריאות הפה, השיניים והחניכיים.
שמירה על רטיבות בפה: הימנעו מפה יבש, שתייה מרובה של מים מגבירה את ייצור הרוק, שעוזר לנטרל חומצות ולשמור על סביבת פה בריאה.
הפחתת לחצים: דבר ידוע הוא כי לחץ נפשי משפיע על המצב הבריאותי הכללי, כולל החלשה של המערכת החיסונית ועקב כך גם להגברת הסיכון של פגיעה בבריאות החניכיים. חשוב להפחית לחצים נפשיים על ידי פעילות גופנית, יוגה, מדיטציה ועוד.