מחלות חניכיים

מהן מחלות חניכיים?

מחלת חניכיים מקורה בזיהום חיידקי אשר נוצר באזור החיבור בין החניכיים לשן, הוא מתפשט ברקמות החניכיים הרכות אשר תומכות בשן ואי טיפול בזמן עלול להוביל להחמרה ולהתפתחות דלקת ומחלות חניכיים שונות עד לאובדן שיניים ולהתפתחות מחלות ובעיות בריאותיות שונות. 

דלקת חניכיים

גורמים

גורם מרכזי הוא הצטברות של אבנית ופלאק (רובד חיידקים) בין מרווחי השיניים עקב אי שמירה על היגיינה של הפה. שאריות של מזון מצטברות באזור זה ועליהן רובד חיידקים ורעלנים ובמשך הזמן הצטברות הופכת לנוקשה יותר וקשה להסרה – אבנית השן. עם ההתקדמות של תהליך זה מתפתחת נסיגת חניכיים. כלומר עצם הלסת אשר תומכת את השן ניזוקה, נוצרים כיסי חניכיים (הרווח בין השיניים לחניכיים) עמוקים יותר אותם לא ניתן לנקות ללא טיפול מקצועי והשיניים עלולות לזוז ואף לצאת ממקומן. גורמים נוספים להתפתחות מחלות חניכיים הם: עישון, גנטיקה, שינויים הורמונליים (בעיקר בעת הריון), מתח נפשי, נטילת תרופות מסויימות (כמו למשל לטיפול באפילפסיה ולחץ דם), סוכרת ועוד.

סוגי מחלות חניכיים

דלקת חניכיים (ג'ינגיביטיס) זוהי השלב הראשוני של מחלת חניכיים, מתאפיינת בחניכיים נפוחות, אדומות ומדממות, ללא אבדן עצם. ניתן לטפל בדלקת על ידי שמירה על היגיינת וביקור קבוע אצל שיננית. במידה והדלקת תוזנח היא עלולה להתפתח לפריודונטיטיס, שלב מתקדם יותר שבו מתחיל הרס של הרקמות האוחזות את השיניים וישנו אובדן עצם. אי טיפול עלולה להוביל לאבדן השן.

תסמינים

סימנים נפוצים למחלות חניכיים הם: חניכיים אדומות ומדממות, נפוחות, דימום מהשיניים, שיניים רגישות, ריח רע מהפה, כאבים, נסיגת חניכיים, תזוזת שיניים ועוד. 

בעיות חנייכים כגורם להתפתחות מחלות בגוף

רבים לא יודעים, אך מחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין מחלות חניכיים למחלות שונות. הזיהום החיידקי אשר עלול לחדור לדם עלול להגדיל את הסיכון להתפתחות מחלות לב, לסיבוכי סכרת, בקרב נשים בהריון – לידת פג במשקל נמוך, זיהום בדרכי הנשימה. שמירה על היגיינת הפה מנגד עשויה להקטין את התפתחות בעיות רפואיות אלה.

טיפול במחלות חניכיים

ראשית כל יש לאבחן באופן מקצועי את מצב החניכיים והדלקת, לשם יש לפנות לפריודונט מומחה שיבצע בדיקה מקיפה הכוללת בין היתר: בדיקת רמת הפלאק והאבנית, עומק כיסי החניכיים והאם נפגעו רקמות החניכיים וישנו אבדן עצם. 

בהתאם לממצאים יקבע סוג הטיפול:

טיפול שיננית יסודי והדרכה לשמירה על היגיינת הפה

במקרה ומצב המחלה אינו מתקדם ואינו כולל אבדן עצם (כמו למשל במצב של Gingivitis – דלקת חניכיים במצבה הקל) יתבצע טיפול לצמצום עומק כיסי החניכיים, טיפול שיננית יסודי ושמירה על היגיינה הפה תוך מעקב וביקורות.

 

הסרת אבנית וטיפול הקצעת שורשים

טיפול מתקדם יותר הכולל הסרה של אבנית והקצעת שורשים – טיפול להסרת חיידקים הכולל ניקוי עמוק יותר מהניקוי המקומי, מתבצע בהרדמה מקומית במסגרת מספר פגישות. לאורך הטיפול ולאחריו המטופל יקבל הדרכה מסודרת וכלים לצחוח נכון של השיניים ושמירה על היגיינת הפה.

ניתוח חניכיים

הליך כירורגי במקרה והשיטות הלא כירורגיות לא עזרו. ישנם מספר ניתוחי חניכיים:

ניתוח מתלה –  בו ישנה חשיפה של שורשי השיניים, הסרה של רקמת החנייכים בה קיימת הדלקת ולאחר מכן תתבצע תפירה של החניכיים.

הארכת כותרת קלינית – הצורך בניתוח זה עולה במקרים בהם עולה הצורך בתיקון יסודי של אזור השן עקב שבר או ריקבון של השן תחת קו החניכיים, מה שאינו מאפשר לרופא לשקם את השן. הניתוח מתקן את האזור על מנת לחשוף חלק מהשן כדי שיהיה אפשר לבצע את תהליך השיקום.

ניתוח רגנרטיבי – ניתוח בו יש יצירה מחדש של רקמות התמיכה של השן אשר נפגעו, הניתוח כולל הסרה של הרקמה הדלקתית לצד שימוש בחומרי עצם אשר מסייעים בשיקום המנגנון אשר אוחז את השן.

השתלת חניכיים

אחת מאפשרויות הטיפול במקרה של נסיגת חנייכים, תהליך שבו ישנה חשיפה של שורשי השיניים שתוצאתו גם פגם אסתטי וגם אובדן התמיכה של העצם וחשיפה של האזור לחיידקים. במסגרת ההשתלה מתבצע כיסוי של האזור החשוף.

שיננית
יש להקפיד על ביקור וטיפול תקופתי אצל שיננית

מניעה - הקדימו תרופה למכה

על מנת למנוע מחלות חניכיים חשוב לשמור על היגיינת הפה, לצחצח ביעילות את השיניים לפחות למשל 2 דקות, הן בחלקן הפנימי והן בחלקן החיצוני, להשתמש במי מפה ובחוט דנטלי (בעיקר עבור בעלי שיניים צפופות) להקפיד על ביקור תקופתי קבוע אצל השיננית ואף להתייעץ איתה ועם רופא השיניים על מנת לקבל הכוונה אישית כיצד לשמור על השיניים שלכם בצורה האופטימלית.