נסיגת חניכיים

מהי נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים הינה ביטוי ראשוני למחלת חניכיים. זהו תהליך הדרגתי שבו החניכיים נסוגות ממקומן באיטיות, מה שמוביל לחשיפת שורש השן והיווצרות כיסי חניכיים עמוקים שהינם כר פורה להצטברות חיידקים.

 הנסיגה נפוצה יותר בקרב אנשים מבוגרים יותר (40+) ובמרבית המקרים היא תוצר של אי שמירה על היגיינת הפה לאורך זמן ולא כתוצר ישיר של הגיל. הנסיגה עלולה להתבטא בפגם אסתטי (חשיפת שורש השן ושיניים באורך שונה לעומת האחרות), בכאב וסף רגישות גבוה במצב מתקדם, אך במרבית לאורך התהליך לא יורגש כאב, מה שמוביל להזנחה ואי טיפול עד למצב מתקדם של הנסיגה.

 חשוב לאתר את הבעיה בזמן ולטפל בה מול פריודונט מקצועי. אי טיפול ומצב מתקדם עלול להוביל לנזקים לרקמת החניכיים, אובדן עצם ובסופו של דבר אף לאובדן שיניים ולטיפולים יקרים של השתלת שיניים.

נסיגת חניכיים

תסמינים

הסימנים הבולטים לנסיגת חניכיים:

  • רגישות גבוהה בשיניים, בעיקר לקור
  • שיניים ארוכות מהרגיל (עקב חשיפת השן בעקבות הנסיגה)
  • הנסיגה היא תוצר של מחלת חניכיים, כך שלרוב תסמיני המחלה (ראה תסמיני דלקת חניכיים) יכולים לעורר את החשד על התפתחות תהליך הנסיגה
  • במצב מתקדם עקב אבדן התמיכה של השן, היא עלולה לזוז ממקומה

גורמים לנסיגת חניכיים

מחלות חניכיים – כתוצאה מהצטברות פלאק (רובד חיידקים) ואבנית עלולה להתפתח דלקת חניכים שבמצבה המתקדם יחול הרס של רקמות חניכיים, הגדלת עומק כיסי החניכיים ואבדן עצם, תהליכים שמובילים לנסיגת החניכיים.

גנטיקה – נמצא קשר גנטי לרגישות גבוהה וסיכון גבוהה בקרב אוכלוסייה מסויימת (כמו למשל בקרב יוצאי תימן וצפון אפריקה שנמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות דלקת חניכיים כרונית) להתפתחות מחלות חניכיים וכתוצאה מכך לנסיגת חניכיים.

צחצוח שיניים אגרסיבי – מוביל לשחיקה של ציפויי אמייל השן החשובה להגנה חיצונית של השן ועקב גם לנסיגת חניכיים.

צחצוח שיניים לקוי – חשוב להקפיד לצחצח את השיניים באופן יסודי, צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, או לא נכון (הצחצוח צריך להיות באופן סיבובי תוך הקפדה על ניקויי המרווחים בין השיניים וללא לחץ אגרסיבי על החניכיים) כשרצוי להשתמש בחוט דנטאלי בייחוד עבור מי שהוא בעל שיניים צפופות וכן במי פה להסרת חיידקים. צחצוח לקוי לאורך זמן עלול להוביל להצטברות שיירי מזון כשמעליהם נוצר פלאק (רובד חיידקים) שהופך לאבנית אותה לא נוכל להסיר בעצמנו ומכאן מתחיל תהליך של נסיגת החניכיים.

שינוי הורמונלי – במצבים בהם חל שינוי הורמונלי משמעותי בגוף, כגון: הריון, גיל ההתבגרות וגיל המעבר החניכיים הופכות לרגישות ופגיעות יותר.

עישון ומוצרי טבק – נמצא כי העישון הינו גורם המגביר את הסיכון להתפתחות מחלות חניכיים ולנסיגתם, הוא גורם מזרז להתפתחות שלה, שכבת הפלאק מצטברת במהרה לאבנית שקשה להיסרה ומאט את תהליך הריפוי בעת מתן הטיפול.

שיניים עקומות או סגר לקוי – במידה והשיניים אינן נסגרות אחד על השניה באופן תקין ואחיד נוצר לחץ על השיניים, החניכיים ועצם הלסת אשר מספקת עוגן לשן וכתוצאה מכך יכולה להיווצר נסיגה.

פירסינג בלשון – עלול לגרום לשפשוף וגירוי החניכיים ובכך להוביל לשחיקת רקמת החניכיים הרכה ולנסיגה.

טיפול בנסיגת חניכיים

הטיפול בנסיגת חניכיים מותאם למצבו של המטופל, הרופא יבצע בדיקה מקיפה ובמידה ומדובר בנסיגת חניכיים מתונה שאינה כולל פגם אסתטי משמעותי ורגישות יתרה לקור ניתן לטפל בבעיה על ידי הסרת האבנית הקשה ואת הרובד החיידקי המזהם. זאת, על ידי טיפול הקצעת שורשים (גרידת חניכיים) הכולל ניקוי יסודי של הרקמות וכיסי החניכיים העמוקים. הטיפול מתבצע במשך מספר פעמים תחת הרדמה מקומית והוא עשוי לכלול מתן אנטיביוטיקה ובין כל טיפול וגם עם סיומו יש להקפיד על הגיינת הפה בהתאם להוראות הרופא. לאחר תקופה של כחודש-חודשיים תתבצע ביקורת לבחון את הצלחת הטיפול ועצירת התפתחות הזיהום באזור.

במידה והנסיגה נמצאת בשלב מתקדם, לאחר ביצוע ניקוי יסודי של האזור  ויידרש גם הליך כירורגי של השתלת חניכיים לשם סגירת האזור החשוף והרגיש בו חלה הנסיגה וכן לשם טיפול בפגם האסתטי. במסגרת הטיפול הרופא ישתמש ברקמה מחיך המטופל (רקמות חיבור) המושתלת על גבול החניכיים לשם סגירת הקטע החשוף או באמצעות חומרים ביולוגיים שונים שאינם נלקחים מהמטופל ועלולים לפצוע אותו. הרקמה המושתלת אמורה להיקלט ולהיות מעוגנת יחד עם החנייכים, לכסות את האזור החשוף, למנוע את החשיפה לקור ולכסות את הפגם האסתטי שנוצר.

הניתוח דורש תקופת החלמה של מספר שבועות, כאשר במהלך הימים הראשונים שלאחר ההשתלה ניתן להרגיע את תחושות הכאב באמצעות משככי כאבים. לאחר כשבועיים יוסרו התפרים ולאחר כחודש המטופל עשוי להגיע אל התוצר הסופי ולקליטה מלאה של הרקמה שהושתלה.

לאחר הטיפול יש להיכנס למשטר קפדני של שמירה על השיניים, לצחצח אותם כהלכה תוך שימוש בכלי עזר עליהם ימליץ הרופא, אם זה שימוש בחוט דנטלי, מי פה וכן הקפדה על ביקור תקופתי אצל השיננית (לפחות כל 3 חודשים בתקופה הקרובה) ומעקב אצל הרופא המטפל.

מניעת נסיגת חניכיים

ניתן למנוע את תהליך הנסיגה באמצעות מספר דרכים:

הקפדה על היגיינת הפה – צחצוח טוב (בתנועה מעגלית, לפחות 2 למשך דקות פעמיים ביום כשהאידיאל הוא אחרי כל ארוחה, עם מתן דגש על אזורי המרווחים בין השיניים המועדים לפורענות), נכון ויעיל שאינו אגרסיבי, הכולל שימוש במברשת המתאימה לכם באופן אישי וכן שימוש בחוט דנטלי ומי פה. מומלץ לקבל ייעוץ אצל רופא השיניים וכן השיננית לשם בדיקה ומתן ייעוץ לצחצוח נכון ולשמירה אופטימלית על החנייכים והשיניים שלכם. כמו כן, להגדיר בדיקות וטיפולים קבועים אצל השיננית ולהתייעץ איתה מתי מומלץ לבקר פעם נוספת (באופן כללי ההמלצה היא לבצע טיפול פעם בחצי שנה).

שיניים עקומות/סגר פה לקוי – במצבים כאלה אשר עלולים להוביל לשחיקת שיניים ולנסיגת חניכיים חשוב להתייעץ עם מומחה פה ולסת/פיורודונט על מנת שייבחן את המצב וימליץ על דרכי פעולה אפשריים על מנת להפחית את הסיכון לנסיגה.

הימנעות מעישון – כמצוין לעיל העישון הוא זרז להתפתחות פלאק ולמחלות חניכיים.

הימנעות מפירסינג ותכשיטי פה – אשר גורמים לשחיקה ופציעות של החניכיים.

תזונה נכונה – הקפדה על אכילת אוכל בריא והימנעות ממזונות מזיקים לשיניים העתירים בסוכרים, וכן משתיית משקאות קלים ומוגזים ממותקים בעלי רמת חומציות גבוהה הפוגעת בשן.