השתלת שיניים

השתלת שיניים נחשבת לשיטה פורצת דרך בטיפולים הדנטליים, כיוון שהיא מאפשרת גם לאנשים שאיבדו את שיניהם לעבור תהליך שיקום עמוק ומלא של הפה. השתל הדנטלי מחליף את תפקידו של שורש השן הטבעי ולאחר השתלתו בתוך החניכיים של המטופל – הוא מהווה בסיס איתן ויציב להתקנת שיניים מלאכותיות קבועות וחזקות, במקום תותבות זמניות.

השתלת שיניים - באילו מקרים?

תהליך של איבוד שן יכול להיווצר הן בשל גורמים חיצוניים כמו פציעה באיזור הלסת, או בגלל בעיות רפואיות כמו זיהומים, מחלות וריקבון של השן. רופאי שיניים ינסו בדרך כלל להציל את השן הפגועה עד כמה שניתן ולהימנע ככל האפשר מעקירה. עם זאת, במקרים מסוימים כאשר שורש השן עצמו פגוע, הוא לא יכול להחזיק את השן הטבעית וגם לא כתר חלופי. 

קיים פתרון זמני של שימוש בשיניים תותבות, שנותן מענה מסוים בהיבט האסתטי. עם זאת, התחושה בתוך חלל הפה איננה נוחה וטבעית ואורך החיים של שיניים תותבות הינו מוגבל.

להשתלת שיניים ישנם שני יתרונות שאינם ברי תחליף ובשל כך היא מהווה את הפתרון המיטבי:

  1. שתל דנטלי מאפשר התקנת שיניים קבועות ועמידות, בעלות אורך חיים של שנים ארוכות.
  2. התחושה היא של שיניים טבעיות, לרבות יכולות הלעיסה, הדיבור והויזואליות של השיניים החדשות.
השתלת שיניים

הכנה לקראת ניתוח השתלת שיניים

ניתוח להשתלת שיניים נחשב להליך מורכב וישנם מטופלים שחוששים ממנו, לכן ניתן לבחור לעבור אותו בהרדמה מקומית, או בהרדמה מלאה, בהתאם למוכנות הנפשית של כל מטופל להתמודדות עם הפרוצדורה. לקראת הניתוח ובכדי ששיטת הטיפול תותאם באופן מדויק לצרכי המטופל, יבוצעו בדיקות מעמיקות של מצב השיניים כגון צילומי רנטגן ובמקרים מיוחדים גם בדיקת CT.

חשוב שהמטופל יהיה גלוי עם הרופא שלו בנוגע לאורח החיים שהוא מנהל, בדגש על היבטים והרגלים שייתכן ותהיה להם השפעה על הצלחת תהליך שיקום הפה – לרבות עישון, מחלות אקוטיות או כרוניות וכל עניין אחר. הרעיון הוא להעניק לגופו של המטופל את התמיכה הרפואית המיטבית לקראת הניתוח, על מנת לאפשר לו להגיע לתחילת התהליך עצמו כשמצבו הפיזי הוא הטוב ביותר האפשרי.

סוגי השתלות שיניים

הסוגים השונים של ניתוחים להשתלות שיניים, נוצרו על מנת להעניק את הפתרונות הייעודיים והמותאמים לכל פציינט, בהתאם לבעיות שמהן הוא סובל וכנגזרת מהיכולת הפיזית של איזור הלסת שלו, לקלוט שתלים דנטליים. השיטה הנפוצה ביותר היא האנדוסטילית, במסגרתה מוכנסים שתלים דנטליים בצורה של ברגים אל תוך הלסת ועליהם מותקנות השיניים החדשות. שיטה פופולרית נוספת, היא זו שבמסגרתה מעניקים לפציינט טיפול כפול של עקירת שן טבעית וגם השתלת שן חדשה ביום אחד – זהו ניתוח אינטנסיבי מאוד, אך הוא מהווה פתרון מיידי ויעיל.

הטווח בין שתי השיטות הוא רחב, כאשר קיימות כמה דרכים נוספות לשיקום השיניים עבור אנשים הזקוקים להשתלה. כדי לקבוע את שיטת ההשתלה הספציפית שרלוונטית עבור המטופל, על הרופא יהיה לאבחן את מצב הפה ולבדוק האם ישנם גורמים שמצריכים בחירה דווקא בפרוצדורה אחת על פני האחרת.

תקופת החלמה לאחר ההשתלה

תהליך הריפוי מניתוח להשתלת שיניים איננו פשוט, במיוחד אם ננקטת שיטת טיפול הדרגתית ומתמשכת שמאריכה את הזמן עד להתקנת השיניים הקבועות. במהלך תקופה זו חשוב להימנע מפעילות גופנית מאומצת ולנקוט משנה זהירות בנוגע לחבלות באיזור הפה.

לאחר שהשיניים הקבועות כבר מותקנות, ההסתגלות של מרבית המטופלים היא מהירה מאוד ובדרך כלל כבר לאחר ימים ספורים – ניתן לאכול כרגיל ולחזור לשגרה. יש לקחת בחשבון אפשרות להיווצרות זיהומים בחלל הפה, חום גבוה ונפיחויות, העלולים להצביע על בעיה בקליטת השתלים. פנייה מיידית אל רופא השיניים לקבלת טיפול תומך, תאפשר החלמה מיטבית ושיקום מוצלח של השיניים.