הרמת סינוס

זקוקים לניתוח הרמת סינוס? במרכז לבריאות החניכיים שירות ניתוח הרמת סינוס המתבצע על ידי פיורודנט מומחה לאבחון מדויק של מצב העצם לשם בניית תכנית טיפול מתאימה למקסום תוצאות הטיפול הרפואי לצד הקפדה על הפן האסתטי.

מהו ניתוח הרמת סינוס ומתי הוא נדרש?

הרמת סינוס (Sinus Lift) זהו הליך כירורגי במסגרתו מתבצעת השתלת עצם או תחליף עצם בחלק האחורי של הלסת העליונה. במסגרת הניתוח מתבצעת פעולת הרמת קרום של שני הסינוסים שמעל הלסת העליונה (הסינונים הם חללים קטנים מלאים באוויר שנמצאים בעצמות הפנים ומתחברים אל חלל האף משני צידיו) על מנת לפנות מספיק מקום לעצם המושתלת. הניתוח, שמטרתו ליצור הגבהה ותוספת עצם (לגובה ולרוחב), נדרש במקרים בהם יש צורך בטיפול השתלת שיניים (שתלים דנטליים) עקב חוסר / אבדן שיניים אך ישנה בעיה של מחסור בעצם, כך שקיים חשש שנפחה הדל לא יוכל לתמוך בצורה מספקת בשתלים הדנטליים לאורך הזמן או במקרים בהם הסינוסים קרובים מדי אל הלסת.

הרמת סינוס סגורה

שיטה זו מתבצעת ישירות דרך עצם הלסת מתוך חלל הפה במקרים בהם קיים מחסור קטן בלבד בעצם הלסת (עד 2 מ"מ). במסגרת ההליך מתבצע קידוח קטן (3-5 מ"מ) ובפתח הקטן שנוצר הפריודונט דוחף את רירית הסינוס כלפי מעלה (באמצעות נקישות על מכשור מתכתי – אוסיאוטומים או באמצעות ניפוח בלון קטן שמייצר מרווח) ובמקביל מחדיר פנימה את תחליף העצם. שיטה זו נחשבת לנוחה יותר לביצוע, פחות פולשנית עבור המטופל וזמן ההחלמה ממנה קצרה יותר. כמו כן, במרבית המקרים ניתן במסגרת הטיפול לבצע את השתלת העצם מבלי צורך בהמתנה להחלפת תחליף העצם בעצם טבעית ובכך לחסוך זמן בביקור נוסף.

השתלת עצם בלסת

הרמת סינוס פתוחה

בשיטה זו משתמשים עבור מטופלים בעלי מחסור גדול בעצם והיא נחשבת למורכבת וארוכה יותר. במסגרת הליך זה הגישה אל הסינוס מתבצעת מהצד, על ידי פתיחת מעין חלון בצידה החיצוני של הלסת העליונה. לאחר יצירת פתח זה הפריודונט מרים את רירית חלל הסינוס (ברגישות רבה באמצעות כפיות עדינות ממתכת) באמצעות פתח זה מחדירים את תחליף העצם ולאחר מכן מתבצעת תפירה של החלל שמולא בעצם. לאחר סיום ההליך נדרשת תקופה המתנה של מספר החודשים (6-8) עד ליצירת תאי עצם חדשים ובנייה של עצם חזקה ורק אז ניתן יהיה לבצע את החדרת השתל הדנטלי.

הוראות טרם הניתוח

טרום הטיפול יש לבצע צילומי שיניים: צילום פנורמי וצילום CBCT של הלסת העליונה, הפריודונט יבחן את מצבו הרפואי של המטופל, כולל תרופות מרשם קבועות ויפנה את המטפול לביצוע טיפול הסרת אבנית אצל השיננית כ-21 יום טרום הניתוח.  הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית בלבד (רק במקרים חריגים יש לבצע הרדמה מלאה) ולכן אין צורך להיות בצום, אך רצוי לא לאכול ארוחה כבדה ביום הניתוח. יש ליטול אנטיביוטיקה בהתאם להנחיות הרופא (החל מ-24 שעות לפני הניתוח). אורך הניתוח הוא כחצי שעה.

תופעות לוואי אחרי הניתוח

כמו במרבית הניתוחים עלולים להיווצר תופעות לוואי שונות, אך כולן עשויות לחלוף לאחר כשבוע עד 3 שבועות, כשחשוב להקפיד על הנחיות הרופא המטפל לאחר הניתוח. בין תופעות אלו: כאב ותחושת אי נוחות באזור הניתוח (ניתן ליטול משככי כאבים), דימום מהאף ביממה הראשונה לאחר הניתוח, נפיחות ושטפי דם במשך מספר ימים והתפתחות בצקת מספר ימים לאחר הניתוח. ניתן לעצור את הדימום בעזרת צמר גפן ולהקל על הנפיחות באמצעות קרח החל משעה לאחר הניתוח. יש לפנות לרופא במידה והבצקת מלווה בחום גבוה, אם התסמינים מתרחשים גם לאחר שבוע ממועד הניתוח ובמידה והתפתח זיהום במקום, כשסיבוך כזה הוא נדיר יחסית ועלול להתרחש רק ב-5% מהמקרים.

הנחיות לאחר מניתוח הרמת סינוס

הנחיהטווח זמןהערות
יש לשמור על אזור הניתוח קר ולשים קרח בהתאם להנחיות הרופאביום הטיפול
נטילת אנטיביוטיקה בהתאם להנחיות הרופא בלבד (לרוב ביממה שלפני הטיפול ו-7 ימים לאחר מכן)
אכילת מזון רך וקריש לאכול אך ורק מזון רך וקר ביום הניתוח (גלידות, מעדנים וכדומה)יש להימנע מאכילה ושתייה כלל עד לחזרת התחושה לאזור המורדם
אין לשתות אלכוהול ולעשןיומיים לאחר הניתוחמומלץ להימנע מהרגלים מזיקים אלה ללא קשר לניתוח
אין לצחצח שינייםביום הניתוח בלבד
יש להימנע משיעול / התעטשות ובלית ברירה לעשות זאת בפה פתוחבימים הראשונים שלאחר הניתוחלהקפיד שלא תהיה חסימה של הנחיריים והפה
יש להקפיד להימנע מביצוע פעולות אשר מפעילות לחץ על הסינוסים, כגון: שתייה עם קשית, קינוח אף, ניגון בחצוצרה ובכלי נשיפה שונים, ניפוח בלון ועוד.בימים הראשונים שלאחר הניתוח
לא להתכופף עם הראש במשך שבועיים (אלא עם הברכיים)שבועיים לאחר הניתוח
אין לטוס, לצלול או לנסוע למקומות גבוהים או נמוכים מאוד (הפרש לחצים גבוה שמייצר לחץ על הסינוסים)שבועיים לאחר הניתוח
אין לבצע פעילות גופנית מאומצתשבועיים לאחר הניתוח
ביקורת אצל הרופא המטפל7-10 ימים לאחר הניתוח

שיטות חדשניות לביצוע הרמת סינוס

הרמת סינוס בשיטת I-Raise

במסגרת שיטה חדשנית זו חוסכת את התהליך הדו שלבי של הרמת הסינוס וביצוע השתל, כך שאין צורך בחיתוך נוסף בחניכיים. בשיטה זו כל התהליך מתבצעת באמצעות השתל עצמו – זאת באמצעות הזרמת מים פיזיולוגיים דרכם מתבצע ניתוק של רירית סינוס וכך ישנה גישה לחלל הסינוס וניתן להחדיר את תחליף העצם וביצוע ההגבהה. הליך קל לביצוע, אורך כ-25 דקות בלבד, אינו כולל תופעות לוואי משמעותיות וניתן לשוב לפעילות רגילה באופן מידי. בנוסף לכך עלות הטיפול די דומה בהשוואה לטיפולים הסטנדרטיים.

הרמת סינוס באמצעות מיקרוסקופ ומכשיר Piezo

שיטה חדשנית נוספת היא ביצוע הרמת סינוס באמצעות מיקרוסופ ושילוב עם מכשיר יידועי לפעולה בשם Piezo שמבצע חיתוך מדויק של העצם באמצעות טכנולוגיה אולטרא סונית, לאחר החיתוך טובלים אותה במים פיזיולוגיים ומחזירים אותך בסוף ההליך. המיקרוסקופ מגדיל באופן משמעותי את הראות בביצוע ההליך ואת הדיוק שלו, מקטין את הסיכון של פגיעה בממברנה של הסינוס, ההליך הכירורגי קטן ואינו פולשני (הרמת הרירית מתבצעת בכפות קטנות ועדינות) כשניתן גם לתעד את כולו באמצעות מצלמה זעירה.

שתלים קצרים כאלטרנטיבה להרמת סינוס

שתלים קצרים זוהי שיטה אשר מהווה אלטרנטיבה להרמת סינוס, אך ורק במקרים המתאימים לך. כשמם הם, שתלים קצרים הינם קצרים יותר (באורך של 5-6 מ"מ) מהשתלים המתבצעים במסגרת הרמת הסינוס, אך בניגוד לשתלים קצרים רגילים, ישנם שתלים בעלי שטח פנים גדול שמאפשר אחיזת עצם חזקה יותר, לכן, ניתן להיעזר בהם גם במקרים של סינוס נמוך בלסת העליונה. אחרי ההשתלה  מותחים ומרחיבים את קצוות השתל, מה שמאפשר את האחיזה הטובה. פעולה זו עשויה לחסוך טיפול של הרמת סינוס פתוחה ומאפשרת את הצבת השתל גם במקרים בהם יש 5-4 מ"מ עצם מתחת לסינוס. לשיטה זו יש אחוזי הצלחה טובים, אך היא יקרה יותר והיא צריכה להתבצע אך ורק על ידי פיורודנט הבקיא היטב בשיטה.

סרטון המחשה ניתוח הרמת סינוס:

שאלות נפוצות

התהליך משתנה בהתאם לסוג השיטה בה מבצעים את הניתוח, אך באופן כללי הניתוח כולל את השלבים הבאים: ביצוע חתך ברקמת החניכיים שבאזור הלסת האחורית העליונה, בעצם החשופה הרופא קודח חור קטן ואז הוא מבצע שני דברים במקביל: הרמת רירית הסינוס כלפי מעלה והחדרת תחליף העצם פנימה כשבסיום הוא מבצע תפירה של החתך. לאחר כ-6-8 חודשים תתאפשר ההשתלה הדנטלית לאחר התמזגות תחליף העצם גם עצם הלסת ובניית תאי עצם חדשים. בהרמת סינוס סגורה לרוב ניתן לבצע את ההשתלה הדנטלית לאחר הרמת הסינוס, בהרמת סינוס פתוחה (במקרים שקיים מחסור גדול בעצם) התהליך מורכב יותר וההשתלה מתבצעת לאחר כחצי שנה.

הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית כך שהטיפול עצמו אינו כואב כלל. לאחר הטיפול ייתכנו מספר תופעות לוואי שעוברות לרוב לאחר כשבועיים-שבועיים לאחר הניתוח, כגון: כאבים ונפיחות באזור המנותח, דימו מהאף, שטפי דם ובצקת.

הרמת סינוס בסיוע בלון מתבצעת על ידי נוזל שמוחדר לבלון וגורם לניפוח ודחיפת רירית הסינוס כלפי מעלה, מה שיוצר מרווח ומאפשר דחיפה של תחליף העצם. שיטה זו הינה חדשה יותר ואלטרנטיבית לשיטה הנפוצה יותר שכוללת שימוש באיזמלים ממתכת. נמצא כי תוצאות הטיפול זהות בשתי השיטות, ישנם רופאים המצדדים בשיטת הבלון בטענה כי היא מקצרת את זמן הניתוח, מקטינה סיכון לקרע ברירית הסינוס ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח. מנגד, ישנם הטוענים כי ניפוח הבלון אינו מבוקר דיו וכי שיטת האיזמל הידנית שמתבצעת על ידי רופא מיומן הינה עדיפה יותר.

טיפול הרמת סינוס סטנדרטי אורך בממוצע כשעה וחצי עד שעתיים (משתנה בהתאם לשיטת הטיפול ואם מדובר בהרמת סינוס פתוחה או סגורה).

כמו בכל ניתוח ישנם סיבוכים שעלולים להתרחש, במקרה של הרמת סינוס סיבוך מרכזי יכול להתרחש מקריעה של רירית הסינוס (אותה ניתן לתפור במקרה של קרע), זיהום ואי קליטה של שתל העצם, כשהסיכויים לסיבוכים אלה הם נמוכים, במידה והניתוח מתבצע על ידי רופא מיומן.

 

המחיר משתנה בהתאם לסוג הניתוח (הרמה פתוחה או סגורה) ובשיטה בה יתבצע הניתוח. בהערכה גסה טווח המחירים עומד על כ-6,000-15,000 ש"ח.

 

 

מאמרים רלוונטיים מהבלוג >>

כאבי ראש אחרי הרמת סינוס

כאבי ראש אחרי הרמת סינוס

ניתוח הרמת סינוס הוא הליך כירורגי הנדרש במקרים בהם עולה הצורך בהגדלת העצם בלסת העליונה לשם בסיס תמיכה יציב טרם בצוע השתלת שיניים. במרבית המקרים

קרא עוד »
הרמת סינוס סינוסיטיס

סינוסיטיס אחרי הרמת סינוס

ניתוח הרמת סינוס ניתן במקרים בהם עולה הצורך להגדיל את נפח העצם בלסת על מנת להקל ולהגדיל את הסיכוי להשתלת שיניים מוצלחת. באופן כללי, הניתוח

קרא עוד »
תזונה לאחר ניתוח הרמת סינוס

מה לאכול אחרי ניתוח הרמת סינוס?

המתכון להחלמה, שיקום מהיר והצלחה של ניתוח להרמת סינוס היא הקפדה על תזונה נכונה. אכילת מזונות רכים ובריאים מסייעים בריפוי מיטבי וגם מפחיתים את הסיכון

קרא עוד »

קישורים ומידע רלוונטי