ניתוחי חניכיים

מהו ניתוח חניכיים?

חניכיים בריאות הינן קריטיות לבריאות הפה והשיניים והזנחה שלהם עלולה להתבטא בנזקים לשיניים עד למצב של אובדן שיניים, לבעיות אסתטיות ולבעיות רפואיות נוספות. ניתוח חניכיים בא לתת מענה במקרים בהם חניכיים הגיעו למצב אשר מצריך הליך כירורגי על מנת לשקם החניכיים והאזור שנפגע כתוצאה ממחלות החניכיים שהובילו למצב זה ולהפסיק את תהליך הפגיעה בהן. 

ישנם סוגים שונים של ניתוחי חניכיים, כאשר הבחירה נקבעת בהתאם למצבו של המטופל. מדובר בניתוחים סטנדרטיים הכוללים הרדמה מקומית, שימוש בכלי ניתוח כאשר נדרשת תקופה החלמה וישנם סיכונים שונים. אי לכך חשוב לבצע את הניתוח במקום מקצועי מסודר, אצל פיורודנט מנוסה המתעדכן בכל החדש בתחום רפואת הפה והחניכיים.

ניתוחי חניכיים

מתי נזדקק לניתוח חניכיים?

טרם ניתוח החניכיים – הרופא יבצע בדיקה מקיפה והמטופל יקבל טיפול יסודי הכולל הסרת פלאק (רובד חיידקים) וניקוי מעמיק של כיסי החניכיים (הקצעת שורשים / גרידת חניכיים) העמוקים אשר הובילו למחלה. הטיפול כולל מספר ביקורים אצל השיננית, תוך כדי מתן טיפול אנטיביוטי במהלך הטיפולים והקפדה על היגיינת הפה (צחצוח ושימוש בתכשירים רלוונטים) בהתאם להוראות הרופא והשיננית. לאחר הטיפולים יתבצע מעקב אחר תוצאות הטיפול ובמידה ונסיגת החניכיים והתהליכים המזהמים לא נעצרו יהיה צורך בתהליך כירורגי.

הניתוח – ניתוח החניכיים, כאמור, בא לתת מענה במקרים של מחלות חניכיים מתקדמות (דלקות מסב שן בהן החל הרס של העצם והרקמות אשר תומכת בשן) כאשר טיפולים שאינם כירורגים לא צלחו. הוא בא למנוע נזקים שונים, כגון: נזק לעצם, לרקמות והסיבים אשר תומכים בשיניים וכתוצאה מכך למנוע אובדן שיניים, צמצום כיסי חניכיים (המרווח בין החניכיים לשיניים – מרווח עמוק משמעו הצטברות רבה יותר של חיידקים אשר אינם ניתנים לניקוי באופן עצמאי), עיצוב מחדש של הלסת וכן לפתור בעיות אסתטיות שונות שנגרמו כתוצאה ממחלות החניכיים.

סוגי ניתוחי חניכיים

ניתוחים בולמים (לצמצום כיסי חניכיים)

ניתוח שנועד לבלום את תהליך הפגיעה בחניכיים על ידי סילוק של הרקמה הרכה המיותרת של כיס החניכיים העמוק. במסגרת הניתוח מתבצע גם ניקוי יסודי והסרה של שכבת הפלאק (רובד החיידקים) ומשקעי אבנית אשר הצטברו עמוק מתחת לשורשי השיניים ובעצם הלסת (שאריות שלא הוסרו במסגרת תהליך הקצעת שורשים). עם צמצום הכיסים והסרת החיידקים ניתן יהיה לשמור על היגיינת הפה באופן עצמאי ולמנוע חזרה של תהליך הפגיעה בחניכיים.

יתרונות השיטה טמונים ביעילותה ובסיכויי ההצלחה גבוהים. מצד שני, הטיפול עלול להגביר את רגישות השיניים ולפגם אסתטי עקב חשיפת שורשי השן ולכן היא רלוונטית יותר בטיפול בשיניים אחוריות וטוחנות שם החשיפה כלפי חוץ קטנה יותר והפגם האסתטי לרוב אינו קיים.

 

ניתוחים רגנרטיביים (לבניית רקמה מחודשת)

ניתוח אשר מתבצע במקרים של נסיגת חניכיים חמורה לשם מניעת אובן שיניים. במסגרת הניתוח מתבצע שחזור של החניכיים ושל הרקמה התומכת, תוך ביצוע השתלת עצם ושימוש בחומר מילוי מיוחד התורם לחידוש  העצם והרקמה בחלק הרקמה שנותר בחניכיים ובכך מחזק את המגנון אשר מעגן את השיניים לעצמות הלסת. ישנן 2 שיטות מקובלות לביצוע ניתוחים גנרטיביים:

שימוש בממברנה – זו מפרידה את האזור הפגום בעצם המכתשית מהחניכיים וכך נוצר איטום שאינו מאפשר חדירה של תאי רקמה אל אזור הפגם וכך לעצם יש מקום להתפתח. השימוש הנפוץ יותר כיום הוא בממברנה נספגת מבוססת קולגן.

אימדוג'יין – תכשיר ביולוגי עם מרקם ג'לי אותו מניחים על השורש החשוף של השן לאחר ביצוע ניקוי יסודי של האזור הדלקתי והפגוע והרמה של החניכיים. החלבונים במכשיר נדבקים לפני השורש של השן ובמשך הזמן הם מופרשים ומעודדים יצירת תאי גזע התורמים לבנייה מחודשת של הרקמות במנגנון אשר אוחז ומעגן את השיניים. במקרים של פגם נרחב ייעשה שימוש בתוספת של מחליף עצם, ממקור אדם או של בעל חיים.

השתלת חניכיים - (ניתוחים מורכבים)

השתלת חניכיים זהו הליך כירורגי אשר נועד לשקם את מבנה החנייכים בעקבות נסיגת חניכיים מתקדמת. מדובר בניתוח מורכב הדורש מיומנות מצד הרופא המטפל. ישנן 4 אפשרויות לביצוע ההשתלה, הרופא המטפל יבחן את המטופל ויבחר באפשרות האופטימלית עבורו בהתאם למצבו:

השתלת רקמת חיבור – במקרים בהם חלה חשיפה של שורש השן, מתבצע חתך בחיך (גג הפה) ולוקחים ממנו חתיכת רקמה אותה תופרים לרקמות החניכיים שנותרו מסביב לשן החשופה. כך שהניתוח כולל 2 אזורים ונדרשת החלמה ב-2 אזורים אלו.

השתלת חניכיים חופשית – רלוונטית לבעלי חניכיים דקות לשם הרחבת החניכיים. גם כאן מתבצע חיתוך של רקמות מהחיך, רק שכאן מוציאים את הרקמות ישירות מהחיך, ללא חתיכת עור. את הרקמות מדביקים לאזור החניכיים באזור הפגוע.

השתלת חניכיים סביבתית – רלוונטית לבעלי רקמות רבות בחניכיים. לקיחת רקמות מאזור החניכיים הסמוך לשן החשופה באמצעות חיתוך חלקי ולאורך החיתוך מכניסים את הרקמות הסמוכות לשם כיסוי השן החשופה ולאחר מכן תופרים את האזור.

אלודרם – שימוש בחומר חיצוני כתחליף לרקמות של המטופל, ללא צורך בפציעה של החיך. חומר זה מסייע בבנייה של כלים ותאי גזע לשיקום טבעי, מהיר ויעיל.

ניתוח הארכת כותרת וניתוחים אסתטיים

ניתוח הארכת כותרת – ניתוח אסתטי במקרה שכותרות השיניים הינן בעלות מראה קצר מדי, כך שישנה חשיפה גדולה של החניכיים בעת החיוך או במקרה שהשיניים בעלות אורך שונה. הניתוח נועד לחשוף יותר משטח השיניים הטבעיות והוא כולל עיצוב מחדש של החניכיים ורקמות העצם. הוא דורש מיומנות רבה על מנת למנוע פגיעה בשורש של השן ולשם מיקום מדויק של החניכיים. סיבה נוספת לניתוח היא לשם שיפור תפקוד השן שהכותרת שלה הרוסה עקב עששת או חבלה, במסגרת הניתוח מבצעים כתר אשר עוטף את הכותרת ומונע את ריסוקה.

ניתוחים אסתטיים נוספים הם ניתוחים אשר מיועדים לשינוי והתאמת רכס השיניים במקרה של נסיגת חניכיים ועצם, לתיקון נסיגת שורש השן לשינוי מיקום הפרנום (רקמת חניכיים) במצבים שבו הוא מפריע ליישור השינים או גורם לנסיגה.

החלמה לאחר הניתוח

מיד לאחר הניתוח יש להתחיל בטיפולי אנטיביוטי, נטילת משככי כאבים והנחת קרח באזור המנותח על מנת להוריד מהנפיחות, זאת בהתאם להנחיות הרופא. יום לאחר הניתוח ניתן לאכול מזון ושתייה חמה, לצחצח את כל הפה (מלבד האזור המנותח אותו יש לצחצח בעדינות) ולבצע שטיפות פה בחומר מחטא למשך כשבועיים (עד להוצאת התפרים), פעמיים ביום, בבוקר ובערב כשאסור לאכול ולשתות כחצי שעה לאחר השטיפה. לאחר כ-10 ימים התפרים יוצאו המטופל יקבל הדרכה לצחצוח ושמירה על היגיינת הפה, הקפדה על תזונה נכונה, פעילות פיזית ונטילת תרופות מתאימות עד להחלמה מלאה של האזור שאורכת כחודש וחצי.