You are currently viewing חניכיים נפוחות
חניכיים נפוחות

חניכיים נפוחות

חניכיים נפוחות זוהי בעיה שכיחה אשר עלולה להיווצר עקב בעיה רפואית כלשהי באזור הפה, השיניים והחניכיים. במאמר הבא נלמד במפורט על הגורמים האפשריים להיווצרות נפיחות זו, כיצד ניתן לטפל בפה באמצעות טיפול רפואי קונבנציונאלי, מהן אפשרויות הטיפול הטבעיות וכיצד ניתן למנוע את הבעיה מבעוד מועד.

גורמים

  • היגיינת פה לקויה – גורם שכיח במיוחד זוהי אי הקפדה על היגיינת פה מספקת. ליקוי זה מוביל להיווצרות של חיידקים לאורך קו החניכיים וכתוצאה מכך להתפתחות דלקת ולנפיחות בחניכיים.
  • דלקת חניכיים – כאמור, דלקת חניכיים היא לרוב תוצר של היגיינת פה לקויה. חניכיים נפוחות מהוות סממן לכך כי ייתכן והתפתחה דלקת חניכיים כלשהי (ג'ינגביטיס, כרונית או חריפה) שיש לטפלה בהקדם על מנת למנוע נזקים כבדים יותר.
  • שינויים הורמונליים – בתקופות ההריון, קבלת מחזור אצל נשים ובגיל המעבר יש שינויים הורמונליים גדולים אשר עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות דלקות ונפיחות בחניכיים. זאת, עקב זרימת דם מוגברת שגורמת לכך כי ישנו גירוי מוגבר מהרגיל של האזור כשבנוסף לכך ישנה ירידה ביכולת של הגוף למנוע חדירת חיידקים לאזור. לכן חשוב להקפיד יותר על שמירת היגיינת הפה בזמנים אלה.
  • תזונה לקויה – תת תזונה ומחסור בויטמינים חיוניים לגוף, למערכת החיסון והפה כגון: ויטמין B ו-C עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות בעיות רפואיות ומחלות שונות (כגון צפדינה ואנמיה) וכתוצאה מכך גם לגרום להיווצרות מחלות חניכיים המתבטאות בנפיחות חניכיים.
  • נזק פיזי – פגיעה של מזון או חפץ זר כלשהו בחניכיים, שבר בשורש, שיניים תותבות לא מתאימות או טיפול אורותודנטי לקוי.
  • מורסה בשן – היווצרות של מוגלה בחניכיים.
  • תופעות לוואי של תרופות
  • מחלות כלליות – בנוסף למחלות שמקורן בתזונה לקויה ישנם מצבים בריאותיים נוספים שעלולים להיווצרות בעיות בחניכיים וגם לנפיחות כגון: זיהומים ויראליים (הרפס, HIV) ופטרייתיים,  סוכרת ולוקמיה.
  • עישון – עישון כבד של סיגריות ומוצרי טבק שנים לאורך זמן.

טיפול רפואי בחניכיים נפוחות

פנייה לפריודונט (מומחה למחלות חניכיים)

ראשית כל, במקרה של חניכיים נפוחות יש לפנות לרופא שיניים ובמידה וטיפול היגיינת פה ראשוני בסיסי אינו מסייע בהפחתה של הנפיחות מוטב לפנות לפריודונט אשר מתמחה באבחון וטיפול במחלות חניכיים. חשוב לא להתמהמה ולדאוג לטפל בבעיה האופן יסודי על מנת למנוע התפשטות של מחלת החניכיים ונזק כבד לחניכיים ולשיניים.

דרכי טיפול אפשריות

יש לציין כי מתן הטיפול הרפואי משתנה בהתאם לגורם הנפיחות וכן למצב החניכיים. נציין באופן כללי דרכי טיפול אפשריות נפוצות:

טיפול שיננית והנחיות להיגיינת פה נכונה – במקרים בהם ישנה דלקת חניכיים קלה ניתן לבצע טיפול כללי לשיפור מצב בריאות הפה והחניכיים טיפול זה יכלול לרוב שיננית להסרת שכבת הפלאק והאבנית מהשיניים ולאורך קו החניכיים. בנוסף יינתנו המלצות על צחצוח שיניים נכון, כולל שימוש במברשת ומשחת שיניים מתאימה, שימוש במי פה, חוט דנטלי ועוד.

אנטיביוטיקה – במקרים של נפיחות שמקורה בדלקת מתקדמת יותר ייתכן כי רופא השיניים יעניק מרשם לאנטיביוטיקה כדי למגר את החיידקים ולטפל בדלקת.

טיפול פריודונטי מתקדם – במצבים בהן נמצא כי מקור הנפיחות הוא עקב דלקת מתקדמת המצריכה טיפול פריודונטי מתקדם יותר יש לטפל בבעיה בהתאם לחומרת המצב, בין הטיפולים האפשריים: טיפול הקצעת שורשים (גרידת חניכיים) מעמיק הכולל ניקוי כיסי החניכיים ושורשי השן וכן טיפולים כירורגיים ובלייזר בהם מסירים ומשקמים רקמות חניכיים פגועות.

טיפול אורתודונטי – במקרים בהם מקור הבעיה הוא מרווחים בין שיניים אשר גורם להצטברות מוגברת של חיידקים בין המרווחים ייתכן כי רופא השיניים ימליץ על טיפול אורותודנטי לסגירת המרווחים ויישור השיניים, טיפול שעשוי לסייע בשיפור ושימור היגיינת הפה מעבר לפן האסתטי.

במקרים בהם מקור הנפיחות קשור לגורמים אחרים כפי שצוינו לעיל כמו מחלה או מצב רפואי אחר, נזק גופני, תזונה לקויה וכדומה יש לטפל במקור הבעיה לצד שמירה על היגיינת הפה.

טיפול טבעי בחניכיים נפוחות

במקרים קלים של חניכיים נפוחות שאינן קשורות לדלקת חניכיים מתקדמת או מחלה כלשהי ניתן להיעזר באמצעי טיפול טבעיים, בעיקר לשם הקלה והרגעת האזור הנפוח לצד הטיפול הרפואי המומלץ:

מי מלח – גרגור ושטיפת פה במי מלח בכוס מים מעט חמימים מספר פעמים ביום לשם הרגעה וסיוע במיגור החיידקים באזור.

שתייה מוגברת של מים – פעולה התורמת בייצור רוק מוגבר וכתוצאה מכך להחלשת החיידקים.

ג'ל אלוורה – לאלוורה יש תכונות אנטי דלקתיות, ניתן למרוח את הג'ל על האזור לשם הרגעת הגירוי.

שקיקי תה – להניח שקיק תה ירוק חמים אנטי דלקתי על האזור יכול להקל על הגירוי והכאב.

הימנעות מחומרים אשר מגרים את האזור – להימנע מאלכוהול, עישון ואף ממי מפה חזקים במיוחד מה שעלול להוביל לתוצאה שלילית במצב של חניכיים נפוחות – יש להתייעץ עם רופא שיניים באיזה סוג מי פה יש להשתמש.

טיפול מונע

שמירה על הייגנת פה טובה – הקפדה על צחצוח שיניים בבוקר ובערב לפני השינה. שימוש במי פה, מברשת שיניים מתאימה וחוט דנטלי. הקפדה על שיננית לפחות פעם בחצי שנה.

תזונה נכונה – הקפדה על אכילת מזונות בריאים השומרים על בריאות הגוף והפה, בדגש על מזונות עשירים בויטמינים העשירים בויטמין C. בנוסף יש להימנע משתייה ואכילה של מזונות ומשקאות עתירים בסוכר העלולים להגביר את הסיכון של התפתחות חיידקים בשיניים.

אורח חיים בריא כללי – הימנעות מהרגלים מזיקים כמו משתיית אלכוהול מרובה ועישון.

הפגת לחצים – מחקרים מצביעים על כך שמתח נפשי גדול עלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל בעיות חניכיים. אי לכך, כדאי להפחית את המתחים האלו בדרכים שונות כגון: פעילות גופנית, יוגה, מדיטציה ועוד.

שאלות נפוצות

חניכיים נפוחות יכולות להיגרם על ידי מגוון גורמים, כגון: היגיינת פה לקויה, דלקות ומחלות חניכיים שונות, מצבים בריאותיים שונים המשפיעים על בריאות הפה, פצע או חתך בחניכיים וגורמים נוספים. יש לפנות לרופא שיניים כדי לשם אבחון וטיפול.

בעת ההריון בקרב נשים חלים שינויים הורמונליים משמעותיים המשפיעים בין היתר על בריאות הפה והחניכיים. כך שמדובר בתופעה די שכיחה וחשוב לא להקל בכך ראש – לשמור על היגיינה מוגברת בתקופה זו ובמקרים של חניכיים נפוחות לפנות לרופא לשם אבחון ומתן תכנית מותאמת אישית לשמירה על היגיינת הפה.

מי פה מסייעים במיגור חיידקים בחניכיים, אך הם אינם מהווים כאמצעי טיפול מרכזי למניעה והתמודדות עם בעיות חניכיים / חניכיים נפוחות. יתרה מכך, ייתכן כי מי פה חריפים מדי עלולים לגרום לגירוי מוגבר של החניכיים הנפוחות ולכן חשוב לפנות לרופא שיניים על מנת שימליץ על מי פה מתאימים ועל אמצעי היגיינת פה נוספים לטיפול והקלה בכאב.

נמצא כי באופן כללי קיים מרכיב גנטי למחלות חניכיים. כלומר במידה וגורמים אחרים במשפחה סבלו מהתופעה אזי ישנו סיכון מוגבר לכך לחלות במחלות חניכיים שונות, כולל היווצרות חניכיים נפוחות. במידה ואתם נמצאים תחת סיכון מוגבר כזה מוטב כי תשמרו היטב על היגיינת הפה השוטפת, כולל ביקורים קבועים אצל שיננית וביצוע בדיקות ביקורת אצל רופא השיניים.

כתיבת תגובה