You are currently viewing דימום בחניכיים

דימום בחניכיים

הופעה של דימום מהחניכיים זה בהחלט מצב לא נעים ומטריד שמעיד בעיקר על היגיינת פה לקויה המצריכה טיפול דנטלי על מנת למנוע את החמרת המצב ולשקם את בריאות הפה והחניכיים. במאמר הבא נלמד על הגורמים להיווצרות הדימום, טיפול מומלץ ודרכי מניעה.

 

הגדרה רפואית

דימום חניכיים מתרחש כאשר הרקמות העדינות אשר מקיפות את השיניים חוות דלקת וגירוי, מה שמוביל לשחרור דם בעת צחצוח או שימוש בחוט דנטלי. בעוד שדימום זמני אינו מעיד על בעיה כלשהי, דימום מתמשך וחוזר הוא לעתים קרובות אינדיקציה לכך כי ישנה בעיה בחניכיים המצריכה מאיתנו תשומת לב וטיפול.

גורמים לדימום בחניכיים

היגיינת פה לקויה – הגורם המרכזי לדימום בחניכיים ולמחלות חניכיים בכלל קשור להיגיינת פה לקויה, אם זה זלזול בצחצוח השיניים / צחצוח לא נכון, אי שימוש במי פה וחוט דנטלי כשבמקרים רבים זה לצד תזונה לקויה / עתירת סוכר. התוצאה היא הצטברות של חיידקים ואבנית המהווים גורם להתפתחות דלקות ולבעיות חניכיים.

דלקת בחניכיים – דלקת חניכיים הינה דרגה קלה של מחלת חניכיים אשר נוצרת עקב הצטברות של רוב חיידקי (פלאק) בשיניים שמקורו בהיגיינת פה לקויה. הרוב גורם לגירוי של החניכיים וכתוצאה מכך עלול לגרום להתפתחות דלקת ולדימום בחניכיים.

בעיות רפואיות ושינויים הורמונליים – מחסור בויטמינים (בייחוד בויטמין C הזמין בפירות הדר ובמגוון ירקות וויטמין K הזמין בשמני זית, קנולה, חסה ובירקות נוספים), הפרעות דם והפרעות אוטואימוניות (מחלות שמקורן במערכת חיסון לקויה בה המערכת תוקף את הגוף במקום את פולשים חיצוניים), מחלות דם (המופילה, לוקמיה) ושימוש בתרופות מדללות דם, שינויים הורמונליים (בזמן הריון, מחזור) המגבירים את רגישות ופגיעות החניכיים ואף כתוצאה משימוש בשיניים תותבות.

טיפול רפואי בחניכיים מדממות

הקפדה על היגיינת הפה – הקפדה על צחצוח שיניים בבוקר ובערב במברשת שיניים מתאימה, תוך שימוש בפולואוריד, מי פה המתאימים לחניכיים דלקתיות ושימוש בחוט דנטלי להסרת חיידקים ושאריות מזון בין השיניים.

שיננית ובדיקות תקופתיות – יש להקפיד על ביקור אצל שיננית במועד ולאחר הטיפול להקשיב להמלצותיה אם יש צורך לבצע את הטיפול בתכיפות גבוהה יותר עד לשיקום בריאות הפה והחניכיים.

גרידת חניכיים – במקרים של דלקת ומחלת חניכיים מתקדמת יותר ייתכן כי יומלץ על טיפול יסודי של השיניים המסיר אבנית ופלאק עמוק בין כיסי החניכיים טיפול זה מכונה גם בשם הקצת שורשים.

תוספי תזונה – במידה ונמצא כי קיים מחסור בויטמינים כמו ויטמין C יומלץ על צריכה מוגבר של ויטמינים באמצעות תוספי תזונה ומקורות תזונתיים מתאימים.

טיפול אורתודונטי – במידה ולמטופל יש מרווחים בין השיניים המגבירים את הסיכון להצטברות חיידקים בין השיניים יומלץ גם על טיפול אורותודנטי לסגירת המרווחים ושיפור היגיינת הפה.

במידה והבעיה קשורה למצב רפואי כלשהו המשפיע על החניכיים על רופא השיניים להיות בקשר עם הרופא המטפל לשם בחינת המצב הרפואי וכיצד ניתן לפעול על מנת לשפר את מצב החניכיים מבחינת הטיפול במחלה אשר מהווה גורם מרכזי להופעת הדימום בחניכיים.

 

מניעת דימום מהחניכיים

על מנת למנוע מראש מצב של דימום מהחניכיים אמצעי מפתח הוא שמירה על היגיינת פה לקויה תוך הקשבה להנחיות רופא השיניים והשיננית. יש להפקיד על שגרת טיפולים במהלך השנה ושימוש במוצרי היגיינה המתאימים לכם באופן אישי. כמו כן, חשוב להקפיד על תזונה נכונה הכוללת צריכה מופחתת של סוכרים ומנגד צריכה של מזונות עתירי ויטמינים כמו ויטמין C ו-D.

שאלות נפוצות

במידה ואתם מבחינים כי החניכיים מדממות באופן קבוע רצוי לפנות לרופא שיניים שיבחן אם מדובר בדלקת או מחלת חניכיים וכן לשם מתן טיפול מתאים.

כן, עישון הוא גורם סיכון להתפתחות מחלות חניכיים בכלל ולדימום בחניכיים בפרט. הפסקת עישון מועילה לבריאות הפה באופן כללי.

החניכיים הופכות לרגישות יותר בתקופת ההריון עקב השינויים ההורמונליים שגוף האישה חווה. אי לכך, תופעה זו שכחיה יותר בקרב נשים בהריון, חשוב להיות מודעים לכך ולשמור על היגיינת פה מוגברת בתקופה זו על מנת למנוע דלקות ודימום בחניכיים.

 כן, חניכיים מדממות מהוות לרוב אינדיקציה למחלת חניכיים או בעיה רפואית כלשהי, גם אם אין כאב. חשוב לטפל בבעיה בהקדם ולפנות לרופא שיניים לשם אבחון וטיפול מקצועי.

כתיבת תגובה